5/16/2014

pieczone udka z kurczaka z pomidorowym sosem


Dziś bardzo szybkie, sycące danie. Chrupiąca skórka kurczaka i pomidorowy sos to coś, co bez wątpienia każdy lubi!






Składniki na 2 porcje:

- 4 udka z kurczaka,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- czarne oliwki,
- oregano,
- ostra papryka (suszona lub w proszku),
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- kilka łyżek oleju,
- pieprz, sól.






* Udka z kurczaka myjemy, pieprzymy i solimy,
* na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim udka z każdej strony - tak, żeby się zarumieniły - odstawiamy,
* rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni,
* cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w płatki,
* na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę - aż się zeszkli, dorzucamy oliwki i po kilku chwilach czosnek, a następnie całość zalewamy pomidorami z puszki,
* sos doprawiamy ostrą papryką, oregano, pieprzem i solą,
* do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone udka z kurczaka i zalewamy je sosem pomidorowym, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut - żeby kurczak był upieczony, ale soczysty w środku,
* po 20 minutach wyciągamy danie z pieca - całość obficie posypujemy zieloną pietruszką. 

Proponuję podawać z białym ryżem.
Dobrze smakuje także z mozarellą - kroimy ją wtedy w plasterki i 5 minut przed końcem pieczenia układamy na sosie z kurczakiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz