3/18/2014

pierś z kaczki z tymiankowym puree

Dobrze zrobiona kaczka ma chrupiącą skórkę i soczyste, niezwykle aromatyczne mięso. W przypadku piersi z kaczki, zrobienie ich jest bajecznie łatwe, a z pewnością okaże się ciekawym urozmaiceniem domowego menu...


Dzisiejsza kaczka jednoznacznie kojarzy się z kuchnią polską - marynowana w majeranku, z puree z tymiankiem, na szpinaku i z korzennym sosem żurawinowym... W dwóch słowach - kompozycja zamknięta. 




Składniki (na 2 porcje)



KACZKA:

- 2 piersi z kaczki (bez problemu można dostać mrożone w Tesco),
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- pieprz, sól.


PUREE:

- ok. 300 gram ziemniaków,
- 3 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku,
- 1,5 łyżki masła,
- pół szklanki mleka - ok. 125 ml,
- pieprz, sól.

KORZENNY SOS ŻURAWINOWY:
- 1 słoiczek żurawiny (może być borówka),
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki goździków,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu



+ dwie garście szpinaku

+ garść pestek dyni









Kaczka: 
* Jeśli piersi z kaczki z są mrożone - rozmrażamy - najlepiej przez noc w temperaturze pokojowej lub lodówce, 

* nacinamy "w kratkę" skórę na piersi z kaczki,
* robimy marynatę - majeranek, oliwa, pieprz, sól, świeżo wyciśnięte ząbki czosnku - kaczka powinna poleżeć w niej minimum 2 godziny,
 * pierś wyjmujemy z marynaty i kładziemy skórą do dołu na suchej, chłodnej patelni,
* patelnię z kaczką stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu - po ok. 20 minutach tłuszcz ze skóry powinien wytopić się niemal całkowicie, co gwarantuje następnie chrupiącą i idealnie wysmażoną skórkę,
* piekarnik nagrzewamy do 200 st.,
* kiedy tłuszcz z kaczki jest prawie całkowicie wytopiony - zwiększamy znacznie ogień i obsmażamy krótko mięso z każdej strony,
* obsmażoną z każdej strony pierś z kaczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut (moim zdaniem idealna kaczka to taka, której mięso jest całkowicie ścięte, ale w środku jeszcze bardzo różowe i soczyste, jeżeli ktoś woli bardziej wysmażone - 15-18 minut w piekarniku),
* kaczkę wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej "odpocząć" kilka minut - dzięki temu, że nie kroimy mięsa zaraz po wyjęciu go z piekarnika, zachowuje ono w sobie soki i aromaty.

Puree z tymiankiem:
* W osolonej wodzie gotujemy nie obrane ziemniaki - tak, aby były miękkie, ale nie całkowicie rozgotowane (ok. 15 minut),
* ziemniaki obieramy i "tłuczemy" na puree,* do rondelka wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło - całość dolewamy do puree i dokładnie "tłuczemy" do uzyskania aksamitnej konsystencji, następnie dorzucamy tymianek.

Szpinak z pestkami dyni:
* Na suchej patelni prażymy pestki dyni - tak, żeby były zarumienione i chrupiące,
* na dużą patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po chwili wrzucamy świeży szpinak + pieprz, sól - potrzebuje on zaledwie chwili, zdejmujemy go z patelni kiedy tylko zacznie mięknąć i mieszamy z pestkami dyni.


Korzenny sos żurawinowy:

* Używając żurawiny w słoiczku idziemy odrobinę na łatwiznę, ale nic nie szkodzi...,
* w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy zawartość słoiczka, chwilę gotujemy,
* dolewamy odrobinę wody - zwykle żurawina jest bardzo gęsta - ale nie możemy przesadzić, żeby konsystencja sosu nie stała się zbyt płynna,
* w moździerzu albo miseczce mieszamy i rozgniatamy cynamon, pieprz, goździki - powinien powstać proszek - całość dorzucamy do rondelka,
* na koniec dodajemy miód i zostawiamy na małym ogniu ok. 10 minut.



* na talerz nakładamy puree z tymiankiem,  pierś z kaczki pokrojoną w 1,5 cm plasterki kładziemy na szpinak z pestkami dyni, mięso polewamy ciepłym sosem.



Choć przepis wydaje się odrobinę długi, wszystkie kroki są szalenie proste i bez wątpienia każdy poradzi sobie z tym daniem, a warto... ;)









2 komentarze: