4/20/2014

carpaccio z kaczki... na dwa sposoby!

Dzień dzisiejszy jest bez wątpienia bardzo wyjątkowy. Z tej okazji... wyjątkowe danie. Coś rzadko spotykanego, być może szokującego, nowego, dziwnego? Według mnie jest to przepyszne, nietuzinkowe danie, którym można zrobić duże wrażenie na gościach, rodzinie... na wszystkich tych, z którymi chcemy dzielić się radością Jedzenia. Nie jest to absolutnie posiłek na co dzień, wyśmienicie nadaje się na rocznicę, wyjątkową randkę, święta... Aj, każdemu kulinarnie odważnemu absolutnie polecam, a tym odrobinę bardziej nieśmiałym i mniej heroicznym - radzę się przełamać - warto! 

Carpaccio jest to oryginalnie danie włoskie, przygotowywane z surowej polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki i przyprawionej - zwykle oliwą, cytryną, parmezanem... Obecnie carpaccio przygotowywane jest niemal na całym świecie, ze wszystkiego - ryb, mięs, warzyw i jak widać - drobiu. Zdecydowanie topowe dla fanów surowego mięsa - sushi, tatarów, sashimi. 

Wersja z kaczki jest całkowicie bezpieczna (raczej nie polecam zastępować kurczakiem ;) ), pyszna i w rzeczywistości nie tak droga, jak może się wydawać. Jedna pierś w Lidlu kosztuje 7-8 zł. 

Typowo, kobieco, bo nie mogłam się zdecydować... - dwie wersje tego dania.








CARPACCIO Z KACZKI MARYNOWANE W CYNAMONIE Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI

Składniki na 2 porcje:

- 1 pierś z kaczki (może być też gęś),
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka goździków,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z 1 pomarańczy,
- kremowy ocet balsamiczny,
- 2 łyżeczki żurawiny (ze słoiczka),
- orzeszki pinii (świetnie pasują do tego dania, ale można je zastąpić orzechami włoskimi),
- pieprz, sól.






* W miseczce mieszamy cynamon, kurkumę, zmielone goździki, miód, oliwę, odrobinę pieprzu i soli - tak, aby wyszła gęsta pasta,
* pierś z kaczki obtaczamy dokładnie, z każdej strony pastą i zostawiamy w niej na kilka godzin (najlepiej na noc),
* kaczkę, razem z pastą owijamy bardzo ciasto folią plastikową (może być aluminiowa, jeśli nie mamy), tworząc z niej rulon - wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny (chodzi o to, żeby kaczka stwardniała i można było ją bez problemu kroić),
* twardą kaczkę wyjmujemy z zamrażalnika, odwijamy folię i kroimy na bardzo (bardzo!) cienkie plasterki (można użyć krajalnicy albo dobrego noża) i rozkładamy na półmisku,
* mięso posypujemy odrobiną soli i pieprzu, polewamy ostrożnie sokiem z pomarańczy i kremowym octem balsamicznym,
* w kilku miejscach kładziemy kleksy z żurawiny,
* na patelni prażymy orzeszki pinii (ewentualnie włoskie) i dekorujemy nimi talerz.






CARPACCIO Z KACZKI MARYNOWANE W TYMIANKU Z PARMEZANEM I GRANATEM

Składniki na 2 porcje:

- 1 pierś z kaczki,
- 4 łyżki tymianku (najlepiej świeżego!),
- 1 łyżka majeranku,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- orzeszki pinii,
- 1 owoc granatu,
- kremowy ocet balsamiczny,
- kilka plasterków parmezanu,
- pieprz, sól.






* Podobnie jak w poprzednim przepisie - robimy 'pastę' - z 1 łyżki tymianku, 1 łyżki majeranku, 1 łyżki miodu, 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 bardzo drobno posiekanego ząbka czosnku oraz odrobiny pieprzu i soli - marynujemy w tym kaczkę - mrozimy - kroimy na cienkie plasterki,
* do rondelka wlewamy pozostałą oliwę, miód, drobno posiekany ząbek czosnku, pozostały tymianek i sok z cytryny - gotujemy kilka minut na średnim ogniu mieszając - do połączenia się składników i redukcji płynu,
* plasterki kaczki - pokrojone i rozłożone na półmisku - polewamy sosem z rondelka (po ostygnięciu) oraz octem balsamicznym, 
* na patelni prażymy orzeszki pinii - dekorujemy nimi mięso,
* obieramy owoc granatu, wyjmujemy czerwone kuleczki i dekorujemy mini talerz,
 * na koniec - wszystko posypujemy kilkoma listkami parmezanu.






Obydwie wersje są bardzo smaczne i warte wypróbowania. Mimo wielu podobieństw w przepisach, bardzo się od siebie różnią w efekcie końcowym - zwłaszcza ze względu na marynatę/pastę. Absolutnie polecam na ważne i wyjątkowe okazje. 



 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz