Składniki na 4 porcje
KARKÓWKA:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże łyżki suszonego albo świeżego rozmarynu,
- ok. 100 ml sosu sojowego,- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.SAŁATA:
- mieszanka różnokolorowych salat,
- 10 pomidorków koktajlowych,- 1 średnia cebula.
DRESSING:
- 1 duży albo 2 male ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sol, pieprz.
+ może być odrobina ziół - mięta, pietruszka, bazylia...
* do miseczki wsypujemy: czosnek, rozmaryn, dodajemy sos sojowy, miód, oliwę oraz odrobinę pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy,
* powstałą marynatą zalewamy dokładnie mięso, tak, żeby pokryła każdy jego kawałek,
* mięso zalane marynata chowamy do lodówki na minimum 1,5 godziny - najlepiej na cala noc,
*do dużej miski wrzucamy sałatę,
* pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a cebule na cienkie paski - wrzucamy do miski z sałatą,
*obieramy i siekamy czosnek - wrzucamy go do malej miseczki,
* do miski z czosnkiem dodajemy miód, oliwę, sok z cytryny, sól i odrobinę pieprzu + posiekane zioła, jeśli mamy,
* dressing odstawiamy do lodówki i polewamy nim sałatę kilka minut przed podaniem,
* karkówkę smażymy na bardzo mocno rozgrzanym grillu lub patelni - potem możemy zmniejszyć ogień.
Należy uważać, żeby karkówka nie była surowa w środku, ani zbyt sucha. Najlepsza to taka, z chrupiącą skórką i soczysta w środku. Czas grillowania zależy od grubości mięsa, 1 cm karkówka to około 5 minut grillowania z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz