4/25/2014

sałata z kwiatami i pieczonym kozim serem

Wiosna za oknem, w niektórych przypadkach także w głowie - proponuję korzystać z niej w maksymalnym stopniu i przenieść odrobinę na talerz. Bo nie dość, że danie udekorowane jadalnymi kwiatami wygląda ślicznie i wiosennie, to jest smaczne i - jest czymś nowym. 








Niestety, nie można po prostu wybiec na łąkę i w wiosennym amoku zrywać każdy kwiatuszek, który wpadnie nam w ręce (kto by tak nie chciał...). Nie wszystkie kwiaty są jadalne, cześć z nich jest bardzo trująca (na przykład zupełnie niewinnie wyglądające konwalie). Kwietniowo / majowe jadalne kwiaty to na pewno - mniszek lekarski, stokrotki, tulipany (mogą uczulać), pierwiosnki, czarny bez, bratki, podbiał, kwiaty drzew owocowych, fiołki, rumianek, ogórecznik lekarski, mak polny... wybór jest spory. Trzeba pamiętać, żeby nie dobierać się do kwiatów z kwiaciarni, czy rosnących np. w pobliżach dróg, zanieczyszczeń... ale to wszyscy wiedzą - pora JEŚĆ.






SAŁATA Z KWIATAMI I PIECZONYM KOZIM SEREM

Składniki na 2 porcje:

- garść dowolnych, jadalnych kwiatów (ja użyłam stokrotek, płatków tulipanów, płatków jabłoni i wiśni, pierwiosnków i bratków),
- 1 sałata (może być rzymska, lodowa, szpinak, roszponka - ja użyłam sałaty rzymskiej mini),
- 1  plaster koziego sera (rolady),
- pół garści pestek dyni,
- pół garści pestek słonecznika.
- kilka listków mięty lub melisy.

dressing:

- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, 
- sól.






* Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni,
* ser kozi smarujemy odrobiną oliwy, pieprzem, solą i zawijamy w pergamin albo folię - wykładamy na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika,
* szarpiemy i myjemy sałatę (nigdy nie należy jaj kroić),
* do małej miseczki wlewamy wszystkie składniki dressingu - mieszamy,
* na rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika,
* sałatę dokładnie mieszamy z dressingiem - kładziemy na talerzu,
* na talerz wkładamy ser z piekarnika, prażone pestki dyni i słonecznika, umyte, wysuszone kwiaty i płatki oraz kilka listków mięty lub melisy (dają super efekt!)










3 komentarze:

  1. dlaczego nie należy kroić sałaty? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałaty wchodzą w reakcję ze stalą (ostrzem noża) i np. robią się gorzkie, niesmaczne, więdną, ciemnieją, tracą różne wartości, witaminy.

      Usuń
    2. ooo, dziękuję :)

      Usuń