Burgerowe szaleństwo opanowało ulice - nic dziwnego, dobry Burger ma niewielu fast-foodowych konkurentów. Soczyste mięso, chrupiąca bułka, świeże liście sałaty, duuużo pysznego sosu - to jest COŚ! Nie dość, że można się najeść, to i ręce i bluzkę uroczo ubrudzić - słowem - wiele radości.
Proponuję burgery z mięsem jagnięcym - jest wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Do jagnięciny wyśmienicie pasuje kozi ser i sos miętowy... Oczywiście można zrobić to samo z innym mięsem - wołowym, wieprzowym, innym serem - cheddarem, pleśniowym, z dowolnymi warzywami i sosami. To kolejny powód, dla którego warto zrobić burgerową ucztę - totalna dowolność i szaleństwo ze składnikami.
BURGER JAGNIĘCY Z KOZIM SEREM
Składniki na 4 porcje:
- 4 bulki,
- ok. 800 g mielonego mięsa jagnięcego (wołowego, wieprzowego),
- przyprawy: drobno siekany czosnek, drobno siekana cebulka, rozmaryn, pieprz, sól, ostra papryka, cynamon (genialnie podkreśla smak mięsa, zwłaszcza jagnięcego - trzeba uważać, żeby nie przesadzać z ilością), imbir, sos sojowy, sos worcester,
- bułka tarta - ok. całej szklanki,
- ok. 6 żółtek,
- mąka.
dodatki:
- ser kozi (najlepiej rolada), ok. 200 g,
- warzywa: rukola, pomidory, cebula (może być czerwona).
SOSY:
pikantny sos paprykowo - pomidorowy:
- 2 czerwone papryki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chilli,
- pieprz, sól, oliwa,
sos miętowy:
- gałązki świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
sos curry (oszukany):
- kilka łyżek majonezu,
- 1 duża łyżka przyprawy curry,
- pół łyżeczki przyprawy chilli,
- świeża, drobno siekana pietruszka.
+folia aluminiowa
*Do dużej miski wkładamy całe mięso, bułkę tartą, żółtka, przyprawiamy (nie podaję ilości
przypraw, bo można kombinować i testować, kto woli bardziej pikantne dania - dodaje więcej papryki, kto jest fanem rozmarynu - rozmaryn, do tego oczywiście czosnek i cebulę) - wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy,
* z mięsa formujemy burgery (w zależności od kształtu bulek) - dla ułatwienia deskę i dłonie posypujemy odrobiną mąki - podobnie jak tacę, na której rozkładamy uformowane mięso,
* rukolę myjemy i odrywamy wystające końcówki,
* pomidory myjemy i kroimy w plasterki,
* roladę kozią kroimy w plastry,
* cebulę obieramy i kroimy w kółeczka - połowę odkładamy, a resztę podsmażamy chwilę na suchej patelni (tak, żeby cebula była delikatnie brązowa i chrupiąca),
* rozpalamy grilla (lub patelnię grillową) - na mocno rozgrzaną powierzchnię grilla kładziemy mięso i grillujemy tak długo, jak lubimy - jagnięcina potrzebuje ok. 4 minut z każdej strony, ale jest to uzależnione od grubości burgerów - wołowinę można bez obaw podawać jeszcze różową w środku - jest wówczas bardziej soczysta,
* pod koniec grillowania na mięsie układamy po plasterku sera - tak, aby odrobinę się stopił,
* rozcinamy bułkę, smarujemy sosem, kładziemy mięso z serem oraz warzywa - całość pakujemy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut na grilla - po to, żeby całe danie było ciepłe, a nie tylko mięso i ser - po kilku minutach (w momencie, kiedy folia będzie bardzo ciepła w dotyku), zdejmujemy burgery i...
* jemy je jak najszybciej, bo pięknie pachną, wyglądają i po prostu - nie można się już powstrzymać!
Podawałam burgery z domowymi frytkami i tak też polecam.
Sos paprykowo-pomidorowy:
* Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni,
* do nagrzanego piekarnika wkładamy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek,
* pieczemy do momentu, kiedy warzywa zaczną odrobinę brązowieć - wyjmujemy,
* odstawiamy warzywa do ostygnięcia, a następnie pakujemy je w woreczki śniadaniowe z odrobiną oliwy - zawiązujemy i odstawiamy na około pół godziny,
* po wyjęciu warzyw z woreczków zdejmujemy skórkę - powinna bardzo łatwo schodzić,
* wszystkie warzywa i chilli wrzucamy do blendera i blendujemy.
Sos miętowy:
* wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i blendujemy - na koniec próbujemy - można dodać odrobinę cukru.
Sos curry:
* W miseczce mieszamy majonez z przyprawą curry i chilli - na koniec dodajemy drobno siekaną pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz