6/13/2014

kuskus z fetą i szparagami

Pomysł na szybki i lekki obiad - znana i uwielbiana kasza kuskus z serem feta i szparagami.






Składniki na 2 porcje:

- ok. 150 g kaszy kuskus,
- 6-7 zielonych szparagów,
- 6 rzodkiewek,
- ok. 80 g sera feta,
- kilka liści świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- oliwa z oliwek,
- sok z limonki,
- pieprz, sól,
- ok. 250 ml bulionu warzywnego/drobiowego,
- + ewentualnie chilli.






* Kaszę kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy bulionem warzywnym/drobiowym ok. 0,5 cm nad "poziomem kaszy" ( :) ),
* szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie al dente,
* cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy,
* fetę kroimy w kostkę,
* rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki,
* miętę siekamy (nie zbyt drobno),
* do kaszy dodajemy - czosnek, cebulkę, fetę, rzodkiewkę i połowę mięty,
* ugotowane szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy do miski z kaszą,
* całość doprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z limonki, chilli, pieprzem i solą. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz