6/15/2014

tatar ze... śledzia!




Okazało się, że tatar z łososia znalazł wielu fanów, co powiecie zatem na... tatar ze śledzia? :) 






Udało mi się dorwać świeże śledzie, za całe 8,50zł/kg, a że słyszałam, że tatar ze śledzia to totalny odjazd... 
Oczywiście to samo można zrobić ze śledzia marynowanego - np. w oleju. Należy go wcześniej dokładnie opłukać, przez kilka godzin trzymać w mleku i znów opłukać.






TATAR ZE ŚLEDZIA

- ok. 300 g śledzi,
- pół jabłka,
- pół cebuli,
- 5 kaparów,
- 3/4 marynowane grzybki (miałam grzyby w zalewie korzennej, więc świetnie pasowały do śledzia!),
- olej z orzechów włoskich(może być zwykły olej/oliwa),
- sok z cytryny,
- pieprz/sól.






* Jeśli kupujemy świeże śledzie - filetujemy je i pozbawiamy skóry, a następnie siekamy (niezbyt drobno),
* cebulkę i jabłko siekamy na kawałki wielkości ok. 0,4 cm,
* grzybki marynowane i kapary siekamy drobno,
* śledzie przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane jabłko, cebulę, kapary i grzybki,
* całość przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem z orzechów włoskich, pieprzem i solą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz