6/14/2014

smażone pierożki z kaczką confit/krewetkami


Dwie wersje chrupiących, ciepłych pierożków: 
- z farszem z kaczki confit*,
- z farszem krewetkowym
...i trzy sosy!

*Confit to sposób przygotowywania i konserwowania mięsa. Oryginalnie polega na długim gotowaniu głównie kaczego/gęsiego mięsa w kaczym lub gęsim tłuszczu - wersja uproszczona może być przygotowywana w zwykłym oleju. Mięso przygotowane w ten sposób można jeszcze bardzo długo przechowywać w oleju, w którym było gotowane - nawet do kilku miesięcy. Zdecydowałam się na tę metodę przygotowywania udek z kaczki, ponieważ gwarantuje ona soczystość i kruchość mięsa, a ponadto - aromaty są niezwykłe!







SMAŻONE PIEROŻKI Z FARSZEM Z KACZKI CONFIT Z POREM

Składniki na farsz:
- 2 udka z kaczki,
- por,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 litr oleju,
- pół cebuli,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- rozmaryn (może być suszony),
- tymianek (może być suszony),
- suszony majeranek,
- sól,
+ cienki bandaż.






* Udka z kaczki solimy, pieprzymy i przyprawiamy suszonym majerankiem - następnie delikatnie obwiązujemy udka bandażem, aby kształtem przypominały kulki (i nie rozpadły się w czasie gotowania),
* do garnka wkładamy udka z kaczki, pół cebuli, 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli - całość zalewamy olejem tak, aby w całości przykrył mięso,
* udka gotujemy w oleju ok. 1,5 godziny - kontrolując, czy mięso jest już gotowe wbijając drewniany patyczek/wykałaczkę,
* gotowe udka zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia,
* w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę pora (jasną część warzywa) - aż zmięknie, odrobinę zbrązowieje i stanie się słodkawy,
* kiedy mięso ostygnie, wyjmujemy udka z oleju (nie wylewamy go!) i zdejmujemy z kości soczyste mięso,
* mięso i por delikatnie siekamy (nie przesadnie drobno) i mieszamy w misce - na koniec dodajemy odrobinę majeranku, pieprz, sól i świeżo wyciśnięty czosnek.






SMAŻONE PIEROŻKI Z FARSZEM KREWETKOWYM

Składniki na farsz:
- ok. 200 g krewetek (najlepiej średniej wielkości, wstępnie obgotowanych),
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek pora( jasnej części),
- sok z limonki,
- chilli,
- pieprz, sól.

* Krewetki kroimy na kawałki - ok 0,5 cm,
* czosnek i por drobno siekamy,
* krewetki, por i czosnek wrzucamy do miseczki - dodajemy sok z limonki, chilli, pieprz i sól.






CIASTO NA PIEROGI

Składniki na ok. 25 pierogów:
- ok. 350 g mąki pszennej,
- łyżka soli,
- 200 ml wrzątku,
- 50 ml oleju.

* Do miski wrzucamy mąkę i dodajemy sól,
* wrzątek mieszamy z olejem - wlewamy do miski z mąką i solą,
* ciasto wyrabiamy przez ok 5 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję - następnie zawijamy w folię plastikową i na pół godziny chowamy do lodówki.
* Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na desce posypanej mąką, dość cienko - 1,5 mm,
* szklanką/ausztecherami wycinamy kółka, w środek kładziemy farsz (warto każdą kuleczkę farszu mocno ścisnąć w dłoni, żeby miała bardziej zwartą konsystencję) i formujemy pierogi,
* w garnku/frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy w nim pierożki - do chwili, w której będą ładnie zarumienione i zaczną wypływać na powierzchnię. 






Pierożki są chrupiące, a farsz jest soczysty i pełen aromatów... mniam!

SOSY! 

SOS MAJONEZOWY:
*W misce łączymy - 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę sosu worcester, kilka kropel tabasco i prażony sezam (niekoniecznie) 

SOS SOJOWY (z dodatkiem drobno siekanego pora),

SOS CHRZANOWO ŻURAWINOWY (ok. 2 łyżki żurawiny i 3 łyżki chrzanu).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz