7/30/2014

pierś z kurczaka z sosem z mango i kapustą pak choi

Przede wszystkim chciałabym Wam polecić metodę przygotowywania piersi z kurczaka, dzięki której mięso w końcu będzie soczyste i delikatne. Przyznać muszę, że nie jestem przesadną entuzjastką piersi ( :) ) z kurczaka, zawsze kojarzyły mi się z mdłym smakiem i suchym mięsem, więc kiedy miałam przygotować kurczaka, chętniej zabierałam się za udka lub skrzydełka. Do czasu...

Szaleństwo na przygotowywanie mięs w niskiej temperaturze zawładnęło i mną. W końcu! Wykonanie to przysłowiowa "bułka z masłem", trzeba jedynie odrobinę dłużej czekać na obiad, ale - warto! 
Pierś z kurczaka przyprawiamy do woli, marynujemy bądź nie (tak naprawdę wystarczy tylko pieprz i sól), obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (kilka chwil z każdej strony) po czym piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90-100 st. przez godzinę. 






Pierś z kurczaka w marynacie limonka-chilli pieczona w niskiej temperaturze z sosem z mango i kapustą pak choi

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1 papryczka chilli - świeża lub suszona,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,






- 1 dojrzałe mango,
- pół białej cebuli,
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego,
- 3 łyżeczki cukru,
- odrobina świeżego, startego lub drobno posiekanego imbiru,

- 2 główki kapusty pak choi,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- pół szklani wody,

- 200 g ryżu.













* Piersi z kurczaka marynujemy w startej skórce z limonki, chilli, posiekanym czosnku, posiekanym imbirze, soku z limonki, oliwie z oliwek i odrobinie soli - kilka godzin, najlepiej całą noc,
* piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 st.,
* patelnię smarujemy odrobiną oleju, rozgrzewamy, obsmażamy na niej piersi z kurczaka - kilka sekund z każdej strony, 
* mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z resztą marynaty - pieczemy w piekarniku przez godzinę,
* gotujemy ryż w wodzie z odrobiną soli,
* mango i cebulę obieramy - kroimy w kostkę, 
* rondelek ustawiamy na średnim ogniu, podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju - kiedy jest szklista, dorzucamy pokrojone w kostkę mango, mieszamy dokładnie kilka minut,
* do rondelka z mango wlewamy ocet, dodajemy cukier i imbir - gotujemy na małym ogniu dla podtrzymania ciepła i uzyskania głębszego smaku - można dodać odrobinę soli, więcej cukru lub octu - w zależności od upodobań,
* kapustę pak choi myjemy - podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni tak, żeby się zarumieniła po czym zalewamy odrobiną wody. Kiedy woda wyparuje, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i sok z cytryny,
* piersi z kurczaka wyjmujemy po godzinie z piekarnika, kroimy w cienkie plasterki i obtaczamy w soku, w którym się piekły,
* na talerz nakładamy ryż, ciepły sos z mango, piersi z kurczaka, a na osobny półmisek kapustę pak choi,
* kurczaka można posypać pietruszką, kolendrą, melisą lub sezamem. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz