7/27/2014

sałata ze stekiem, kozim serem i frytowanym jarmużem

Coś na szybko, w sam raz na sezon grillowy. Sałata z grillowanym stekiem wołowym, kozim serem i frytowanym jarmużem. 
Sekretem doskonałej sałaty jest różnorodność tekstur. Powinna składać się z miękkich, chrupiących, soczystych i twardawych elementów, a dressing powinien być zrównoważony i podkreślający smak składników, ale nie dominować nad nimi. Kolejnym urozmaiceniem może być komponowanie sałat z ciepłymi składnikami. Wtedy, zamiast przekąski, możemy uzyskać pełnowartościowe danie.
Jeśli ktoś zastanawia się, gdzie dostać jarmuż, smaczny kozi ser i dobrej jakości mięso wołowe... być może Was zdziwię, ale obecnie wszystkie te składniki można bez problemu kupić w Biedronce. Wybierając stek, antrykot lub rostbef warto zwrócić uwagę na jego teksturę. Zwykle kawałek mięsa, który jest bardziej poprzerastany tłuszczem (tłuszcz tworzy ładny, marmurkowaty wzór) jest bardziej delikatny i miękki, a także ma bogatszy smak (tłuszcz gromadzi w sobie mnóstwo cudownych aromatów!).






Składniki na 2 porcje: 

- 1 paczka rukoli,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1, ok. 200 g stek z antrykotu lub rostbefu,
- duża garść świeżego jarmużu,
- pół cebuli, 
- ok. 50 g koziego sera,

- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku, 
- sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),

+ kawałek masła,
+ kremowy ocet balsamiczny.

* Patelnię zwykłą lub grillową smarujemy odrobiną oliwy z oliwek lub klarowanym masłem i rozgrzewamy,
* rukolę, pomidorki i jarmuż myjemy, cebulę obieramy i kroimy w wąskie krążki, a ser kozi w 1-cm paski,
* na rozgrzaną patelnię kładziemy stek i grillujemy/smażymy ok. 3 minuty z każdej strony (są różne szkoły smażenia i grillowania steków, ja obracam mięso tylko raz podczas obróbki i nie solę go wcześniej),
* rozgrzewamy frytownicę lub olej w rondelku i frytujemy w nim jarmuż do momentu, kiedy stanie się kruchy i chrupiący,
* usmażony stek (najlepiej średnio-krwisty) zdejmujemy z patelni, kładziemy na deskę. Rozpuszczamy na całej jego powierzchni kawałek masła, a następnie solimy i pieprzymy - pozwalamy mięsu "odpocząć", czyli nie kroimy go przez ok. 5 minut po zdjęciu z patelni,
* w miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, obrany i drobno posiekany czosnek, pieprz i sól,
* do miski lub na talerz wkładamy rukolę, pomidorki i cebulę - całość polewamy dressingiem i mieszamy,
* dodajemy kozi ser, jarmuż i stek pokrojony na ok. 1 cm plasterki,
* całość polewamy odrobiną kremowego octu balsamicznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz