7/13/2014

stek wołowy z grilla z domowymi frytkami,glazurowaną marchewką i sosem rzodkiewkowym



Serwuję dziś przepis na idealne weekendowe i letnie danie. Stek wołowy z domowymi frytkami... 
...popijany zimnym piwem - cóż więcej trzeba? :) 






Składniki na 4 porcje:
STEKI:

- 4 steki z rostbefu/antrykotu/t-bone/porterhouse (T-bone i Porterhouse to duże steki z kością w kształcie litery T - po jednej stronie kości znajduje się najbardziej miękki i często pożądany kawałek mięsa - soczysta polędwica, po drugiej stronie - rostbef. W steku Porterhouse kawałek polędwicy jest szerszy niż w T-bone steak - z tego względu często jest jeszcze bardziej ceniony),
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżki suszonego),
- 5 ząbków czosnku,
- olej,

FRYTKI:

- 5-7 młodych ziemniaków,
- olej,
- sól,

MARCHEWKI:

- pęczek młodych marchewek,
- suszona papryczka chilli,
- garść natki pietruszki
- kilka łyżek miodu,
- kilka łyżek masła,

SOS CHRZANOWO-RZODKIEWKOWY:

- pęczek rzodkiewek,
- kilka łyżek chrzanu,
- kilka łyżek majonezu,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz (+można dodać zielony marynowany pieprz),

+ 2 drobno posiekane ząbki czosnku, kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu, kilka listków rozmarynu, 4 łyżki masła, sok z połowy cytryny.






* Steki: czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry, rozmaryn siekamy - wrzucamy do miseczki, zalewamy olejem - marynatą zalewamy mięso i pozostawiamy na min. 2 godziny,
* frytki: ziemniaki myjemy i obieramy kroimy w słupki (lubię odrobinę "niezdarny" kształt domowych frytek) - wkładamy do wody i wsypujemy do kilka łyżek białego cukru,
* marchew : obieramy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem,
* sos: myjemy i drobno siekamy rzodkiewki - wrzucamy do miseczki z chrzanem, majonezem - doprawiamy oliwą, solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu, jeśli lubimy,
* steki: w zależności od grubości grillujemy od 2-5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu (to bardzo ważne, żeby mięso było chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku). Jeśli wolimy steki bardziej wysmażone - trzymamy je na ogniu troszkę dłużej, jeśli mniej - krócej (poniżej metoda sprawdzania poziomu wysmażenia steka. Obrazek ze stronycozasmak.pl - jeśli jednak dopiero uczymy się smażyć steki i robimy to w domu - możemy zdjąć na chwilę mięso z grilla - przeciąć je delikatnie i sprawdzić na jakim jest poziomie wysmażenia,  a następnie sprawdzić jego konsystencję dotykając mięso dłonią - w ten sposób najłatwiej i najszybciej można się nauczyć jakie w dotyku jest mięso kiedy osiąga upragniony sposób wysmażenia),                          
                  
* frytki: myjemy i smażymy w głębokim oleju we frytownicy lub w garnku - solimy tak, jak lubimy,
* marchewka: na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy miód - kiedy zacznie delikatnie "bulgotać" wkładamy marchewki i poruszamy patelnią w taki sposób, aby glazura opłynęła każdą marchewkę. Na koniec wrzucamy na patelnię płatki suszonego chilli i drobno posiekane liście pietruszki,
* steki: zdejmujemy z grilla, solimy (dobrze jest użyć soli morskiej), pieprzymy i odstawiamy na kilka minut - mięso musi "odpocząć" w ten sposób zachowuje wszystkie cenne soki wewnątrz i jest bardziej soczyste,
* w tym czasie na patelni na małym ogniu rozpuszczamy kilka łyżek masła, dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn odrobinę soli, pieprzu, zielony marynowany pieprz i sok z cytryny - grzejemy kilka chwil, aż smaki na patelni się połączą, a my poczujemy w powietrzu niesamowicie przyjemny aromat rozmarynu i czosnku :)  - maślanym sosem polewamy mięso i podajemy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz